Iniţiative de voluntariat în Maramureş

Voluntarii Non-Formali

 Cum arată un fotovoice? Ce este un cazino non-formal?

Acestea au fost doar câteva dintre subiectele de discuţie de la conferinţa de presă despre proiectul “Voluntarii Non-Formali” din data de  9 septembrie 2011, de  la sediul Team for Youth.

La conferinţă s-au atins mai următoarele puncte:

Idea de bază a proiectului;

  • Obiectivele generale şi specific;
  • Activităţile deja implementate şi rezultatele obţinute;
  • Activităţile care mai urmează să fie desfăşurate.

Proiectul “Voluntarii Non-Formali” reprezintă un curs de formare pentru 24 de tineri lucrători de tineret, voluntari sau angajaţi ai ONGT-urilor din Baia Mare, interesaţi de modalităţi de aplicare a metodelor de educaţie non-formală în implementarea proiectelor de tineret. În acelaşi timp, evenimentele organizate în cadrul proiectului, cu participarea tinerilor înscrişi al curs, urmăresc promovarea conceptului de educaţie non-formală în comunitatea locală.

Ideea proiectului a venit în urma studiilor şi sondajelor făcute de organizaţiile partenere pe sectorul de tineret din comunitatea locală. Aceste studii au scos în evidenţă lipsa metodelor de educaţie non-formală din modul de lucru al profesorilor la clasă, precum şi gradul scăzut de informare în ceea ce priveşte munca de tineret, şi implicare în astfel de activităţi.

Pe de altă parte, organizaţiile care lucrează în domeniul tineretului se găsesc adesea în dificultatea de a indentifica metodele potrivite unor anumite grupuri ţintă de tineri, iar opţiunile de formare în metode de educaţie non-formală sunt insuficiente.

Aşadar, proiectul iniţiat de Team for Youth doreşte să sublinieze importanţa organizaţiilor de tineret în oraş, ca sursă de activităţi de educaţie non-formală în procesul de dezvoltare personală şi profesională a tinerilor.

Echipa de proiect şi-a propus următoarele obiective specifice:

Þ    Formarea unui număr de 24 de tineri în spiritul aplicării metodelor de educaţie non-formală, prin implicarea acestora într-un curs de formare în două module;

Þ    Familiarizarea unui număr de cel puţin 350 de tineri din comunitatea locală cu noţiunea de educaţie non-formală, cu oportunităţile şi beneficiile de accesare a acestui tip de activitate, prin distribuirea de materiale promoţionale în cadrul unei campanii de promovare, cât şi prin participarea în calitate de spectatori, la un eveniment de jonglerii stradale;

Þ    Implicarea unui număr de 48 de tineri băimăreni în sesiuni de lucru bazate pe metode de educaţie non-formală, prin facilitarea organizării a 4 evenimente, conduse de cei 24 de participanţi la cursul de fromare.

Activităţile din cadrul proiectului se întind pe o durată de 5 luni, din 1 iunie până în 30 octombrie. 24 de participanţi sunt implicaţi direct în activităţi, 25 de voluntari sunt implicaţi în organizare şi un număr de cel puţin 400 de beneficiari indirecţi. Activităţile se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, dar impactul proiectului va atinge o categorie mai largă de  beneficiari indirecţi.

În cadrul proiectului mai urmează să fie desfăşurate încă 3 activităţi: un fotovoice pe democraţie participativă, un flashmob şi un cazino non-formal.

“Voluntarii Non-Formali” este un proiect implementat de Team for Youth Association în parteneriat cu Asociaţia Szmisz, Organizaţia de Bază a Comunităţii, Consiliul Local al Tinerilor – Municipiul Baia Mare, Asociaţia Voluntari pentru Viitor, Asociaţia Mansio, Grupul Informal Club for Young Leaders, Publicaţia Graiul Maramureşului, Echipa Radio Transilvaniei şi Citynews. Proiectul este finanţat de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret.

 

Schimbul de tineret SaMe cu participare din mai multe ţări europene

http://www.emaramures.ro/stiri/53556/VOLUNTARIAT-35-de-participanti-din-mai-multe-tari-europene-la-schimbul-de-tineret-SaMe-desfasurat-in-Baia-Mare-

Training pentru voluntari în Baia Mare

http://www.emaramures.ro/stiri/53382/TRAINING-VOLUNTARIAT-Tineri-europeni-la-un-schimb-de-experienta-in-Baia-Mare-

Training pentru voluntari la Săcălăşeni

http://www.emaramures.ro/stiri/53096/VOLUNTARIAT-Training-international-in-Sacalaseni-

Voluntari americani şi irlandezi în Baia Mare

http://www.emaramures.ro/stiri/52008/VOLUNTARIAT-Cinci-voluntari-straini-inlatura-rutina-copiilor-cu-dizabilitati-din-Baia-Mare

Sărbătoarea voluntariatului la Sighetu Marmaţiei

http://www.emaramures.ro/stiri/49970/I-CARE-Sarbatoarea-voluntariatului-la-Sighetu-Marmatiei

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s